Дієта при гострому гастриті

Дієта при гострому гастриті шлунка повинна бути суворою. Запорука здорового харчування при гастритах — це максимальне щадіння стінок шлунка. Страви обов’язково повинні бути напіврідкої консистенції, не гарячими і не холодними, ні в якому разі не дратувати слизову шлунка і стимулювати вироблення секрету.

 

Що можна їсти при гострій формі гіперацидного гастриту

У перші добу варто обійтися без харчування. Пити треба багато, це може бути прохолодний чай та мінеральна вода без газу. Вже на другий день дозволено внесення в меню киселів, рідких слизових каш начебто вівсяної, рідкого пюре з картоплі, звареної на воді, яєць некруто.

Ця сувора дієта розрахована на фазу загострення хвороби, а потім дієту треба поступово розширювати. Людям з низькою кислотністю шлункового соку необхідно вибирати продукти, які стимулюють його вироблення, а людям з високим рівнем рН — навпаки, вживати їжу, що сприяє зниженню кислотності соку.

Продукти, слабко стимулюють продукування соляної кислоти:

  1. Чиста питна вода, мінералка без газу, слабко заварений чай.
  2. Сир, цукор, свіжої білий хліб.
  3. Проварене м’ясо і риба.
  4. Овочі, зварені і перетерті в пюре: картопля, морква, цвітна капуста.
  5. Ненаваристые овочеві супи і слизові каші.

Продукти, які провокують інтенсивну вироблення шлункового соку:

  1. Будь-яке спиртне, солодкі газованої води.
  2. Кава, нежирне какао.
  3. Сильно просолені страви.
  4. Яєчний жовток.
  5. Круті і жирні м’ясні бульйони.
  6. Хліб темних сортів.
  7. Консервація.
  8. Різноманітні прянощі.
  9. Смажені і копчені продукти, маринади.

Як приймати їжу


Щоб зняти з шлунка зайве навантаження, не слід вживати спільно рідку і тверду їжу. Приміром, якщо на сніданок була вжита каша, чай після неї потрібно випити не раніше ніж через 1,5 години. Не варто поєднувати білкові продукти (м’ясо, сир, молоко) з углеводсодержащими (хлібом, здобної випічкою, картоплею). Вживана їжа сама по собі впливає на рухову активність шлунка або на час, за який їжа з шлунку переміщається в кишечник.

Рідкі та напіврідкі страви набагато швидше залишають шлунок, на відміну від твердої їжі. Найдовше перебувають у шлунку чорнослив і родзинки. З цієї причини їх не рекомендують приймати протягом перших двох місяців після виявлення гастриту.

Крім того, швидше покидають епігастрії і вуглеводи, а білкові продукти затримуються довше. Найбільше часу проводять там жири. Вони погано стимулюють продукування шлункового соку, але значно збільшують проміжок часу, протягом якого їжа знаходиться в шлунку, оскільки жир важко перетравлюється.

Це означає, що харчування при гострому гастриті повинно виключати будь-які жири, дозволено лише трохи рослинного масла — близько 2 ч. л.

Чим більше часу в шлунку перебувають продукти, тим інтенсивніше вироблення шлункового соку.

Важливо не забувати, що запаленої слизової складно впоратися з грубими продуктами, клітковиною.

При гострому гастриті харчування відповідно дієтичного стола №1А. Цей раціон буде дотримуватися протягом перших днів, потім дозволяють перейти на стіл №1Б. Всі продукти для страви обробляються виключно шляхом варіння і на пару, можна запікати, але тільки не допускаючи утворення твердої скоринки.

Харчової солі можна приймати близько 6 г на добу. Обсяги рідини повинні досягати 1,5-2 л. Меню при гострому гастриті включає слизові, молочні та овочеві супи. Відварне м’ясо слід подавати у вигляді суфле або перетертого пюре. Рибу вибирати потрібно нежирних сортів. Овочі і фрукти повинні пройти термічну обробку.

Не можна їсти кукурудзяну, ячну і пшеничну каші, а також бобові та макаронні вироби.

Що можна їсти при гострому гастриті і потрібно? Обов’язково в меню пацієнта з гіперацидним гастритом повинні входити молоко, черствий хліб і сухарі, сир, яйця, зварені некруто, киселі (сік не можна!), варення (з некислих ягід), какао з молоком, чай. Солодке — мед, зефір, цукор.

Яйце — це прекрасний і доступне джерело білка для організму людини. Це пов’язано з тим, що склад білка схожий з білком нашого організму, тому він швидко і легко засвоюється. Готувати рекомендують яйця некруто і в мішечку, так як зварені круто довше перетравлюються шлунком.

Свіжий хліб темний варто висушувати в духовці, сухарики виходять ніжними і розсипчастими. Не слід забувати про постійному вживанні рослинної олії. Воно сприяє регенерації пошкоджених ділянок слизової шлунка при гіперацидному гастриті.

Що рекомендують їсти при гіпоацидному гастриті

При гіпоацидний гастрит важливу роль відіграє стимуляція секреторної функції шлунка.

Що дозволено вживати при загостренні такого роду хвороби:

  1. Нежирне м’ясо — кролик, курка. Це може бути відварне м’ясо, фрикадельки, бульйони.
  2. Вирізка нежирної риби.
  3. Відварені овочі, перетерті в пюре: картопля, буряк, морква, кабачки, шпинат.
  4. Кисломолочні продукти з низьким відсотком жирності — кефір, сметана, сир.
  5. Соки з плодів і ягід (крім винограду), компоти, відвари чорної смородини і шипшини.
  6. Столова вода за півгодини до прийому їжі.

Вживання страв рекомендовано розділити на 5-6 прийомів на добу. Терапевтичний раціон рекомендовано дотримуватися ще протягом двох місяців після гострого періоду.

Незайвими будуть комплекси вітамінів з мінералами. Пацієнт повинен перебувати в сприятливій обстановці, без стресів, досить спати і відпочивати.

Приклади дієт

Стіл №1 призначають при яскраво виражених симптомах загострення гастриту з підвищеною кислотністю. Головне завдання — це захист слизової органу від механічних і хімічних впливів на запалені стінки.

Кратність прийомів їжі — від 6 до 8, кожні 2 години. Вага порції — близько 300 р.

1 та 2 день — найсуворіша дієта, меню якої складається з манної каші, нежирного бульйону з включенням круглого рису, киселю, пастеризованого знежиреного молока. Повільно можна вводити в раціон зачерствевший білий хліб, галети, пісну рибу без солі і спецій, відварене куряче філе, зелений чай. Стіл №1 не дозволяє вживання бобових і горіхів.

Після зникнення гострих симптомів можна їсти парові омлети, відварне м’ясо кролика і телятини, пити свіжовичавлений сік картоплі, моркви, капусти та буряків.

Серед кисломолочних продуктів варто вибирати сир і сметану з низькою концентрацією жиру, живий йогурт і кефір. Віддавати перевагу потрібно таким рослинним маслам, як лляна, оливкова, кунжутна. Як десерт до чаю дозволено їсти зефір, мармелад і пастилу.

Приклад денного раціону:

  • Сніданок. Каша гречана, чай зелений.
  • Другий сніданок. Груша запечена і йогурт.
  • Обід. Суп овочевий, картоплю і моркву (повинні бути протертими), гарнір з парових кабачків з вареної курячої грудкою.
  • Полуденок. Компот і галети.
  • Вечерю. Круглий відварений рис і варене філе минтая.
  • Незадовго до сну. Кисле молоко або біо-кефір.

Приклади дієти для гастриту з низькою кислотністю

Якщо діагностовано гіпоацидний гастрит, дієта №15 просто необхідна. Що можна їсти при гострій формі гастриту? У добу можна споживати 2500-3500 калорій. Рідини рекомендують приймати близько 1,5 л. Харчової солі можна не більше 12 г на добу, а загальна маса денного раціону — близько 3 кг. Приймають їжу при такій формі гастриту 4 рази на день.

Сумарна маса уживаних вуглеводів за добу становить 500-600 р. Велика кількість цих речовин в їжі забезпечує більш швидке відновлення нормального метаболізму.

Можна їсти весь хліб, навіть з зернами і насінням. Булки повинні бути зроблені з бездріжджового тесту, слойки можна з фруктовою начинкою.

Дозволено вживання всіх круп і бобів. Ці продукти можна їсти як самостійні страви або включати їх як компоненти супів, салатів, других страв.

Дозволяють харчуватися різноманітними сортами риби і м’яса. Але перевагу віддають кролятині, телятини, свинини нежирної.

Для різноманітності раз в тиждень можна приготувати страви з бараниною.

Відрізняється ця дієта і можливістю прийому молочних і грибних супів з шматками м’яса, яке повинно бути попередньо добре проварена.

Питво можна урізноманітнити кави, какао, чаєм, квасом і свіжими плодовими соками.

Категорично не можна вживати спеції, жирні та копчені вироби, соуси з оцтом. У гострий період не варто їсти кислі продукти.

Меню дієтичного харчування:

  • Сніданок. Запіканка з сиру зі згущеним молоком і какао.
  • Другий сніданок. Свіжі плоди — яблуко, банан, груша, апельсин.
  • Обід. Можна пісний борщ з нежирної сметаною, запечену нежирну рибу, гречку, ягідний морс.
  • Полуденок. Кисіль зі слойкой.
  • Вечерю. Вермішель, рубані котлети (парові), чорний чай з лимоном.
  • Незадовго до сну можна прийняти склянку знежиреного йогурту.

Підібрати необхідну дієту допоможе лікуючий гастроентеролог або дієтолог. Фахівець зможе, спираючись на результати аналізів і опитування, правильно визначити лікувальне харчування для пацієнта.