Панкреатит у дітей

Панкреатит у дітей зустрічається нерідко. За даними статистики, в різних країнах від 5 до 25% дитячого населення має запалення підшлункової залози. Це результат надмірної активності органу в період росту дитини, що призводить до надлишку ферментів. Однак причиною захворювання можуть бути патології внутрішніх органів або зовнішні фактори.

 

Причини дитячого панкреатиту

Панкреатитом називають запальний процес або дистрофічні зміни в підшлунковій залозі, що негативно впливає не тільки на систему травлення, але і на весь організм. Крім ферментів для перетравлення їжі, залоза виробляє інсулін, необхідний для засвоєння глюкози. Тому порушення роботи органу призводить до таких захворювань, як цукровий діабет.

Причиною дитячого панкреатиту може стати будь-яке захворювання. В молодшому віці підшлункова залоза реагує на будь-яке запалення, інфекції або алергію.

Незбалансоване харчування — найпоширеніша причина панкреатиту у школярів старше 9 років.

В більш ранньому віці, до 5 років, запалення може бути викликане порушенням в роботі самого органу, коли ферменти підшлункової залози атакують і розщеплюють її ж тканини. У дитини до року хвороба розвивається в результаті вродженої патології або алергічної реакції.

Загальні фактори, які сприяють виникненню дитячої панкреатиту:

  • патології розвитку внутрішніх органів;
  • захворювання інших органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту (ентерит, гастрит);
  • надлишок вітаміну D;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • зараження глистами;
  • травми черевної порожнини;
  • лактазна недостатність (нерідко зустрічається у дітей молодше 2 років);
  • харчова алергія;
  • аутоімунні процеси;
  • бактеріальні та вірусні інфекції (паротит, дизентерія, грип, вітряна віспа);
  • частий прийом медикаментів;
  • отруєння важкими металами;
  • алкоголь;
  • ожиріння;
  • захворювання ендокринної системи.

Спровокувати розвиток хвороби може і неправильне харчування. Основними факторами є:

  • вживання шкідливої їжі;
  • переїдання;
  • прийом їжі менше 3 разів на день.

Варто відзначити, що в 30% випадків дитячого панкреатиту встановити його причину не вдається. Відомо, що хвороба може мати спадковий характер.

Симптоматика


Симптоми і лікування дитячого панкреатиту залежать від форми перебігу хвороби. Усього форм три:

  • гостра;
  • хронічна;
  • реактивна.

Гострий панкреатит у дітей зазвичай діагностується у віці 10-12 років. Але дана форма патології може виникнути і у малюка першого року життя. Гострий панкреатит у дитини є результатом алергічної реакції на продукти чи лікарські препарати. Чим молодша дитина, тим слабше виражені клінічні ознаки панкреатиту.

Гострий панкреатит у дітей проявляється такими симптомами, як:

  • нудота і блювання;
  • пронос;
  • болі в животі;
  • утворення білого нальоту на язиці;
  • здуття кишечника.

У деяких випадках при гострому перебігу хвороби у малюка може підвищуватися температура тіла до субфебрильних показників (нижче 37,5°С).

Хронічний панкреатит у дітей виникає зазвичай в шкільному віці — від 6 до 17 років. Основна причина хвороби — неправильне харчування. Хронічний дитячий панкреатит зберігається на все життя, так як в підшлунковій залозі відбувається необоротна заміна нормальної тканини неактивною. Симптоми панкреатиту у дітей:

  • нудота і блювання;
  • хронічний запор або пронос;
  • втрата апетиту;
  • зниження ваги;
  • біль у животі та здуття в періоди загострення);
  • сонливість і швидка стомлюваність;
  • алергічні висипання.

Найчастішою формою хвороби є реактивна. Виникає вона в результаті отруєння, інфекції або запальних процесів в організмі. Нерідко причиною реактивного панкреатиту стає надмірне споживання ліків.

При реактивному панкреатиті у дітей симптоми такі:

  • больовий синдром;
  • багаторазова блювота;
  • здуття;
  • підвищена температура тіла.

За клінічними ознаками ця форма схожа з проявами гострого панкреатиту.

Для дітей хвороба несе неабияку загрозу, так як є ризик летального результату. Але тільки в тому випадку, якщо не лікувати патологію, з-за чого розвивається гнійний абсцес та некроз тканин.

Діагностика та лікування

Для підтвердження діагнозу потрібна консультація педіатра, дитячого гастроентеролога та комплексне обстеження дитини. Воно включає такі дослідження, як:

  • загальний і біохімічний аналізи крові;
  • копрограму;
  • аналіз сечі;
  • УЗД органів черевної порожнини.

При запаленні підшлункової залози в загальному аналізі крові видно підвищення рівня лейкоцитів. Біохімія крові необхідна для визначення рівня ферментів. Підвищений рівень ліпази, амілази та трипсину свідчить про розвиток панкреатиту.

Амілазу можна виявити не тільки в крові, але і в сечі. А копрограма калу виявляє залишки неперетравленої їжі. Ультразвукове дослідження необхідно для оцінки стану самого органу — збільшення розміру і змін у структурі.

Лікування панкреатиту у дітей включає в себе медикаментозну терапію і дієту. Перша спрямована на зняття гострих симптомів і підтримання підшлункової залози. Для цього використовують такі препарати, як:

  • спазмалітики і анальгетики;
  • антисекреторні засоби;
  • протиблювотний;
  • ферменти підшлункової залози.

Недолік останніх може виникнути при реактивному панкреатиті. Тому основою лікування є прийом лікарських препаратів з їх вмістом, наприклад, Креону.

Якщо потрібно лікувати панкреатит, то необхідно, щоб дитина дотримувався дієти. У медицині такий раціон називають стіл №5 або 5п. У разі панкреатиту у дітей лікування буде тривалим. Дотримуватися сувору дієту необхідно мінімум 6 місяців.

У перші 2 дні після виникнення гострих симптомів краще повністю відмовитися від їжі. Дитині можна давати негазовану лужну воду. Важливо дотримувати постільний режим у цей період. З третього дня вводиться рідка їжа. Це може бути рідке овочеве пюре, перетерті каші на воді і компот із сухофруктів. Після стабілізації стану хворого потрібно вибирати харчування на підставі столу №5.

Дієта при панкреатиті у дітей включає продукти, що стимулюють панкреатичну секрецію. До них відносяться:

  • куряче м’ясо;
  • нежирні сорти риби;
  • сирні запіканки;
  • каші;
  • макаронні вироби.

Потрібно пам’ятати, що овочі і фрукти можна їсти тільки у відварному, тушкованому або запеченому вигляді. Свіжа рослинна їжа знаходиться під строгою забороною. Дозволено 2-3 яйця на тиждень і невелика кількість вершкового масла.

В дієтичному харчуванні не повинно бути смажених і жирних страв. Під заборону потрапляють маринади, газовані напої, бобові, редис і морозиво.