Зміст статті:
Соки при гастриті є необхідним продуктом в раціоні хворого. Корисні властивості соків, що містяться в них мікро – та макроелементи, вітаміни, кислоти та інші речовини, що обумовлюють їх популярність серед населення при лікуванні захворювання. Але для досягнення позитивного ефекту від продукту слід знати, які напої можна пити при гастриті зі зниженим і підвищеним рівнем кислотності.
Правильно підібрані фреші надають сприятливий вплив на організм: покращує травлення, нормалізують роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, виводять токсини, підвищують імунітет. Тому харчування при гастриті повинні включатися натуральні нектари.
Соки при гастриті з підвищеною кислотністю
Овочевий сік при гастриті з високою виробленням кислоти є оптимальним варіантом. Найбільшою користю володіє напій з картоплі, гарбуза і капусти. Його головна перевага — зниження шлункової кислоти в домашніх умовах. Крім того, ці рідини знімають больовий синдром, усувають печію, відрижку, лікують виразки і ерозії, поліпшують травлення, насичують організм вітамінами і корисними елементами.
Соки при гастриті з підвищеною кислотністю повинні віджиматися безпосередньо перед прийомом. Зберігання продукту призводить до втрати корисних речовин.
Соки при гастриті зі зниженою кислотністю
При гастриті зі зниженою кислотністю концентровані соки повинні підвищувати секрецію ферментів у шлунку. Таку дію мають напої з томатів, яблук, гранатів, груш, апельсинів. Вони підвищують рівень кислоти в шлунку, покращують процеси травлення, виводять токсини. Соки при гастриті сприяють загальному зміцненню організму і поліпшенню стану хворого.
Універсальні соки
Потрібно розглянути, які соки можна пити при будь-якому рівні кислотності. Для лікування хвороб шлунку і загального зміцнення організму рекомендується напій з буряка. Його вживання не позначається на секреції кислоти, тому фреш показаний при різних типах гастриту. Буряковий продукт усуває нудоту, виводить токсини з організму, підвищує імунітет, стійкість до різних бактерій та інфекцій. Але не можна вживати засіб пацієнтам, що страждають діареєю та цукровим діабетом.
Наступним з універсальних ефективних соків є екстракт алое. Отримують його шляхом подрібнення листя. Корисні властивості соків допомагають у загоєння ранок і виразок, знімають роздратування.
При будь-яких формах гастриту допускається пити сік зеленого салату. Він покращує процеси травлення, виводить шлаки з організму канцерогени. Смак продукту прісний, тому в нього додають кілька крапель лимона.
Ще один фреш, який рекомендується вживати при різних формах гастриту, — морквяний. Він також не впливає на секрецію шлунка, покращує травлення, підвищує апетит, знімає больовий синдром.
Припустимо яблучний сік при гастритах
В яблучному нектарі міститься безліч вітамінів, мікроелементів і кислот. Багато з них позитивно впливають на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Однак потрібно вживати свіжовичавлений нектар, приготований в домашніх умовах із стиглих яблук без пошкоджень.
Напій рекомендується при гастриті зі зниженою кислотністю. Він покращує процеси травлення, виводить токсини з організму. Яблучний сік при гастриті підвищеної кислотності категорично заборонений. Вміст кислот у фрукті може призвести до загострення захворювання і розвитку виразки шлунка.
Яблучний сік при гострій формі
Продукт при гострій формі гастриту заборонений. У фрукті міститься велика кількість клітковини, що призводить до загострення коліту, порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Також посилюються симптоми гастриту і підвищується ризик розвитку виразкової хвороби.
Яблучний сік при хронічній формі
Яблучний нектар рекомендується при хронічній формі гастриту із зниженою кислотністю. Для приготування напою використовують кислі сорти. Фрукти повинні бути зрілими, без гнилі і червоточин. Яблука очищають від шкірки, видаляють серцевину. Потім пропускають через соковижималку. Для додання солодощі додається цукор або мед. Другий варіант кращий, оскільки надає благотворну дію на організм.
Свіжовичавлений нектар рекомендується розбавляти водою в пропорції 1:1. У день слід випивати 150-200 мл рідини між прийомами їжі.
Сік яблучний з додаванням гарбузового соку
Суміш яблучного і гарбузового соків відрізняється приємним смаком, багатим вмістом корисних речовин. Гарбуз надає продукту солодкість і особливу м’якість. Яблучний нектар з додаванням гарбуза допускається для пиття при гастриті з підвищеною кислотністю. При цьому не варто зловживати напоєм. При виникненні больового синдрому, печії прийом продукту слід припинити. Заборонено пиття при загостренні гастриту.
Для приготування напою змішуються свіжі соки яблука і гарбузи в пропорції 1:1. В день випивають 150 мл нектару.
Сік яблучний з додаванням морквяного соку
Яблучний нектар при гастриті можна комбінувати з іншими інгредієнтами. Корисними властивостями володіє продукт, змішаний з морквяним соком. Компоненти з’єднуються в рівних пропорціях. Необхідно вживати напій 2 рази на добу по 1 склянці за півгодини до їжі. Тривалість курсу становить 1 місяць. Додатково до складу можна вносити 1 ч. л. меду.
Сік яблучний з додаванням бананового пюре
Банан відноситься до універсального фрукту, який показаний при різних формах гастриту. Він володіє пом’якшувальною властивістю. Банан обволікає слизову шлунка, усуваючи біль і печію.
При внесенні банана в яблучний нектар фреш набуває м’якість і поживність. Вживати його можна при різних формах гастриту.
Для приготування складу спочатку обробляють яблука. Потім у блендері роздрібнюють 1 банан. Можна розім’яти фрукт ложкою до отримання пюре. Змішують 150 мл яблучного нектару з отриманим пюре і ретельно збивають до одержання однорідного складу. Отриманий фреш випивають за 5-10 хвилин до прийому їжі.
Овочеві соки при гастриті
Овочеві соки багаті вітамінами, мікро – і макроелементами, ферментами і кислотами. Регулярне вживання напоїв покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, надає лікувальну дію, виводить токсини і шлаки з організму.
При вживанні овочевих фрешов необхідно враховувати тип захворювання, рівень кислотності.
Томатний
Томатний сік допомагає в лікування гастриту зі зниженою кислотністю. Помідори сприяють швидкому переварюванню їжі і активно борються з інфекціями, бактеріями в кишечнику. Свіжовичавлений напій підвищує кислотність і нормалізує вироблення ферментів.
Томати потрібно вживати тільки окремо від іншої їжі. Оптимальний варіант — прийом за півгодини до їжі. Продукт повинен бути кімнатної температури. Допускається вносити до складу петрушку, кріп і т. п.
Картопляний
Картопляний сік заспокоює болі, чинить протизапальну, ранозагоювальну і загальнозміцнюючу дію. Він рекомендується при гастриті, печію, відрижку, нудоту, запорах, виразці шлунка. Регулярне застосування продукту підвищує апетит.
Необхідно вживати сік правильно. П’ють його до прийому їжі, починаючи з ¼ і закінчуючи 2/3 склянки. Тривалість курсу — 3-4 тижні. При хронічній формі гастриту допускається приймати фреш протягом 2 місяців.
Напій із свіжої картоплі володіє специфічним смаком, який подобається не всім. Тому часто його змішують з іншими компонентами (морквою, лимоном і т. д.). Гарними властивостями володіє суміш з капусти і картоплі. Для обробки краще використовувати рожеві і червоні бульби. Заборонено застосовувати позеленілий картопля, оскільки в ньому містяться токсичні речовини.
Гарбузовий
Гарбузовий нектар є самим корисним при гастриті з підвищеною кислотністю. Мінеральні солі, вітаміни, вуглеводи і білки, що входять до складу напою, покращують роботу кишечника, підвищують відділення жовчі і нормалізують травлення.
Для лікування гастриту необхідний прийом гарбузового соку 1 раз на добу по ½ склянки протягом 10 днів.
Гранат при гастриті
У м’якоті граната містяться вітаміни С, Е і групи В, нікотинова і фолієва кислоти, амінокислоти, флавоноїди і дубильні речовини. При гастриті плід покращує травлення, підвищує вироблення ферментів шлункового соку, збуджує апетит, стимулює процеси кровотворення.
Гранат заборонений при загостренні хвороби з підвищеною кислотністю, при виразках і ерозійних процесах у ШКТ. При гастриті з низькою секрецією гранат вживають у різних видах. Лікувальний ефект роблять перегородки і шкірка плоду. Їх висушують, подрібнюють і п’ють після їжі по ¼ ч. л. З шкірки можна приготувати лікувальний відвар. Для цього 1 ст. л. фрукта заливають 1 склянкою води і кип’ятять протягом 30 хвилин. П’ють відвар по 2 ст. л. за 25-30 хвилин до прийому їжі.
Гранатовий сік
Гранатовий сік при гастриті призначається тільки при зниженій кислотності. Напій вживають по ½ склянки за 20-30 хвилин до їжі 1 раз на добу. Тривалість курсу при лікуванні гастриту становить 1 місяць.
Напій рекомендується розводити водою в пропорціях 1х1. Вживати продукт у цьому випадку можна протягом 2-4 місяців. Регулярний прийом продукту підвищує рівень гемоглобіну, покращує процеси травлення, підсилює секрецію шлунка.
При гастриті з підвищеним рівнем кислотності вживати напої можна тільки в розведеному вигляді і в невеликій кількості.
Соки-фреші
При гастриті необхідно регулярно пити соки фруктові, ягідні та овочеві. Наявність в них легкозасвоюваних вітамінів і мікроелементів сприятливо позначається на організмі людини, в т. ч. і на травленні.
Однак продукт приносить користь лише у випадку, якщо дотримуються правила вживання соків:
- Соки-нектари необхідно випивати відразу після приготування. Вже через 15-20 хвилин відбувається руйнування корисних речовин.
- Напої слід розбавляти чистою водою в пропорції 1:1.
- Продукт необхідно вживати натщесерце перед прийомом їжі. Корисні речовини засвоюються краще.
- Рот після пиття рекомендується полоскати. Активні речовини роз’їдають зубну емаль.
- Необхідно пити нектари домашнього виробництва.
Тільки при правильному прийомі напої будуть сприяти швидкому загоюванню та лікуванню шлунка при гастриті.
Протипоказання
При лікуванні гастриту натуральними соками необхідно враховувати протипоказання до їх використання. Заборонені напої з овочів і фруктів, на які у хворого є алергічна реакція.
Продукти, які прописують при гастриті зі зниженою кислотністю, заборонені для вживання при наявності виразок і ерозій на слизових оболонках шлунка і кишечника.
Заборонено вживати напої з солодких плодів при цукровому діабеті.
При підборі напоїв необхідно попередньо проконсультуватися з лікарем-гастроентерологом. Він підбере відповідний варіант фрешу, дозування і тривалість курсу згідно з формою захворювання.